Gezondheid

Gezondheid

Gezondheid en voeding

Een gezond leven houdt in dat je als mens niet rookt, voldoende beweegt, weinig tot geen alcohol drinkt, geen drugs gebruikt natuurlijk, dat je gezond eet en goed genoeg slaapt. Dat zijn best wel veel dingen die je onder controle moet houden in je leven. En naast dit allemaal heb je ook nog verschillende klachten die je zou kunnen hebben in je leven en genetische of geen genetische ziektes dus best wel veel, maar wat houden sommige dingen toch in ? Alhoewel het belangrijk is om alles te weten is het wel moeilijk om zoveel te weten en te onthouden, dus hieronder zal ik wat bekende dingen voor je noteren die belangrijk voor je zijn om te weten. Lees gauw verder en ontdek meer over je leven of over die van de ander.

Er bestaan natuurlijk veel verschillen tussen mensen in religie en gewoonten bijvoorbeeld. Maar hierbij geldt ook alles wat met ziektes en gezondheid te maken heeft. Ziekteverschijnselen die bijvoorbeeld in Nederland bijna altijd wel onschuldig zijn, kunnen in andere delen van de wereld veroorzaakt worden door ziekten die zelfs dodelijk verlopen, dat zijn soms ziektes zoals : koorts en hoesten.

Genetische factoren

Natuurlijk wilt iedereen gezond zijn en geen ziektes hebben maar helaas is dat niet altijd het geval bij iedereen. Het kan zijn dat je genetische ziekte draagt. Dit is een ziekte die wordt veroorzaakt door een afwijkende gen, dit kan je van je ouders hebben geërfd. Dat kunnen best wel veel verschillende dingen zijn van obesitas naar de ziekte kanker, dus het verschilt per ouders met hun lichamelijke problemen (hierbij telt ook die van de familie mee).

Ouderdom

Naarmate je ouder wordt veranderen er een paar dingen in je leven, bijvoorbeeld : je kan niet meer zo goed horen. Er zijn verschillende dingen die je kunt hebben als je ouder wordt hier zijn wat voorbeelden voor je op een rijtje gezet:

1. Moeite met slapen : als je ouder bent dan heb je er moeite mee om lang achter elkaar te slapen. Je kan de volgende adviezen opvolgen : geen koffie drinken voor het slapen gaan, niet in de middag slapen en niet te vroeg naar bed gaan. Het is dan misschien mogelijk dat je iets langer uitslaapt dan normaal maar helaas slaap je minder als je ouder wordt. Als je als een jong persoon moeite hebt met slapen dan zou je deze advies ook natuurlijk kunnen opvolgen.

2. Je kan slechter zien : helaas is de kans groot dat je slechter ziet naarmate je ouder wordt. Dit komt omdat de elasticiteit van de ooglens afneemt. Als je iets van dichtbij bekijkt wordt je oog normaal gesproken boller maar als je ouder wordt lukt dat niet meer zo goed waardoor je dus niet zo goed ziet.

3. Problemen met horen : de kwaliteit van het gehoororgaan gaat achteruit, dit is meestal zo bij hele hoge tonen. Af en toe is het ook moeilijk om mensen te verstaan, vooral als er meerdere mensen tegelijk aan het woord zijn. Je zou hierbij een gehoorapparaat kunnen gebruiken maar hiervoor moet je eerst langs de huisarts gaan.
Deze drie komen voor zo ver ik heb meegekregen het meest voor bij ouderen. Je zou als ouder natuurlijk een bril of gehoorapparaat kunnen nemen maar daarvoor is het verstandig om eerst langs de huisarts te gaan. Wie weet heb je het misschien niet eens nodig.

Gezond eten

Om gezond te leven moet je natuurlijk gezond eten. Hierbij moet je constant rekening mee houden dat je niet te veel en niet te weinig eet, natuurlijk houdt bijna niemand dat precies vol en dat hoeft ook zeker niet je moet wel blijven genieten. Je kan een BMI test doen op internet. Een BMI geeft aan of je overgewicht, ondergewicht of de juiste gewicht hebt. Bij gezond eten moet je rekening houden dat je het volgende eet :
1. Fruit
2. Groente
3. Onverzadigde vetten
4. Vis
5. Ongebrande en ongezouten noten
6. 2 / 3 per week eieren
7. Onbewerkte vlees
8.
Dit eet je meestal ook als je wilt afvallen of als je gezond wilt eten. Ikzelf vindt het nooit erg om een keertje ongezond te zijn en dat is ook gewoon normaal je hoeft niet altijd overal aan te denken soms mag je ook gewoon genieten van wat je eet. Als er mensen met obesitas zijn is het wel handig om hiermee rekening te houden en geen ongezonde dingen te eten, zo val je natuurlijk sneller af.

Glucose
Hierbij wordt de voeding in het spijsverteringskanaal afgebroken tot hele kleine stukjes die via je darmen in het bloed worden opgepakt. Glucose wordt ook wel suiker genoemd. Glucose is de belangrijkste brandstof voor ons lichaam. Onze cellen hebben de hele dag glucose nodig en hiermee bedoelen we natuurlijk de goeie suikers. Als je te veel slechte suikers eet dan is de kans heel groot dat er te veel glucose in je bloed blijft zitten waardoor je klachten krijgt, en als de klachten erger worden en je stopt niet met het eten van te veel suikers dan kan je suikerziekte krijgen. Suikerziekte komt best wel vaak voor.

Diabetes type 2
De meeste mensen kunnen deze ziekte hebben. Hierbij ben je heel moe, wil je veel plassen en heb je de hele tijd dorst. Deze soort diabetes verhoogd de risico op hart en vaatziekten & nierbeschadiging. Natuurlijk mag je wel suiker eten, overal zit suiker in maar pas op dat je niet te veel suiker eet zo voorkom je ook deze ziekte.

Natuurlijk wil je geen suikerziekte/diabetes krijgen ! Dus het is handig om elke dag voldoende te bewegen, door voldoende te eten en te bewegen behoudt je een goeie conditie en blijft de werking van je lichaam goed, waardoor je minder snel kans hebt op ziektes. een goede conditie is belangrijk voor:
 Je hart en je longen
 Het zorgt ervoor dat je gewrichten / spieren soepel blijven
 Het is goed voor de kalkgedeelte van de botten
 Je minder kans op obstipatie
 En natuurlijk heb je dan minder kans op suikerziekte / diabetes
Met voldoende bewegen kan het ook zijn dat je elke dag even gaat wandelen. Je hoeft niet perse elke dag heel hard te gaan sporten in de sportschool, je moet bewegen op de manier die jij elke dag zou volhouden en niet waarin je denkt gedwongen te worden.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *