Werking SintJanskruid

Werking SintJanskruid

Sint Janskruid, eigenschappen en werking

 


Voordat we je kunnen uitleggen wat de werking  Sint Janskruid is, is het belangrijk om iets meer te weten van dit bijzondere kruid. We leggen onder andere uit waarom en hoe Sint Janskruid bij slapeloosheid en stress werkt en als je als vrouw een kinderwens hebt, sint janskruid misschien wel een positieve invloed op je vruchtbaarheid kan hebben. Maar, waarschuwing,  als je anticonceptie middelen gebruikt zoals de pil kan het gebruik van st-janskruid de werking ervan in gevaar brengen.   Hier vind je de beste merken st janskruid

 Sint-Janskruid heeft als Latijnse naam Hypericum Perforatum. Dat betekent dat het een plant is uit de hersthooifamilie. Deze familie bestaat uit tweezaadlobbige kruidachtige planten waarvan er tien soorten in Nederland groeien. Waaronder dus het Sint-Janskruid. Dit kruid bloeit prachtige gele bloemen in juni en juli rond het Sint-Jansfeest op 24 juni. Sint-Jansfeest? Sint-Jan is de Heilige van het Licht. De viering valt in de tijd van Midzomer wanneer vuren en feesten werden gevierd. Traditioneel wordt het kruid dan ook geoogst.

Sint Janskruid staat bekend als krachtig geneeskundig kruid en als plantaardig antidepressiva.

De werking Sint Janskruid in de oudheid.

Sint-Janskruid gebruikten we in de oudheid al bij brandwonden. Zelfs Hippocrates sprak zijn lof uit over de rode olie van de plant en de werking van Sint-Janskruid bij wonden en brandwonden. In onze Europese cultuur is het Sint-Janskruid een belangrijk kruid. Het is een plant met geschiedenis en eigen legendes en verhalen. Een waar stukje cultuur dus.

De Germanen noemden Sint-Janskruid olie het bloed van Baldur. Dat is dan weer de Germaanse God van de Natuur, Zomer en het Licht. Toen Wodan door een everzwijn was verwond, zagen de Germanen ook de vergelijking met de rode Sint-Janskruid olie.

Men noemde het kruid ‘Jaag den Duvel’ omdat het werd gezien als afweerkruid tegen hekserij, gevaren en het onbekende.

De magische krachten van het sint janskruid.

Sint-Janskruid zou magische krachten hebben. Vrouwen met een kinderwens plukten naakt het Sint-Janskruid op de Midzomernacht. Dat is pas een vruchtbaarheidsritueel! Het kruid zou tevens beschermen tegen kwaad van de weersgoden zoals onweer en bliksem

Ze bonden het kruid op daken en in bomen ter voorkoming van slecht weer en depressies. Niet alleen klimaat depressies maar ook menselijke depressies werden voorkomen en genezen door de sterke werking van Sint-Janskruid.

Het moge duidelijk zijn dat Sint-Janskruid een eigen stukje territorium heeft verdiend in onze geschiedenis en cultuur. Het is dan ook niet gek dat vandaag de dag het kruid nog steeds veelvuldig wordt ingezet bij wonden. Zowel geestelijk als lichamelijk.

Waarvoor gebruiken we Sint Janskruid?

Tegenwoordig gebruiken we Sint-Janskruid niet meer om onweer tegen te gaan. En ook niet tegen heksen of om vruchtbaarder te worden. Waarvoor gebruiken we Sint-Janskruid wel?

  • Slapeloosheid of amnesia (Het werkt het best als middel tegen slapeloosheid die voort komt uit een lichte depressie. Bij primaire slapeloosheid kan Sint Janskruid de slapeloosheid juist verergeren.)
  • Stress (het kalmeert de geest)
  • Brandwonden (in de vorm van Sint-Jansolie)
  • Zonnebrandolie (voor én na het zonnen)
  • Depressie

In 2007 registreerde het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) preparaten van Sint-Janskruid als officiële medicijnen tegen milde en matige depressies. VSM geneesmiddelen heeft deze aanvraag gedaan bij het CBG en de werking van Sint-Janskruid voldoende aangetoond om de registratie te voldoen. Wij zijn erg blij met deze registratie want het opent ogen en bevordert veiligheid omtrent het gebruik en de werking van Sint-Janskruid. Door deze registratie worden mogelijke bijwerkingen namelijk ook beter in kaart gebracht. Over de mogelijke bijwerkingen van Sint-Janskruid kun je ook op deze website lezen.

Werkzame stoffen in Sint Janskruid

Ons lichaam en onze geest communiceren. Dat gebeurt in onze hersenen waar zogenaamde neurotransmitters informatie tussen zenuwcellen overdragen. Als deze neurotransmitters hun werk niet goed doen, om welke reden dan ook, kan dit klachten veroorzaken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld depressief raken. Of heel erg blij, dat kan ook. Sommige drugs werken op de neurotransmitters waardoor je in een roes raakt of gaat hallucineren. Het zijn de psychoactieve stoffen die dit teweeg brengen.

In Sint-Janskruid zitten ook psychoactieve stoffen. Drie van deze stoffen zijn hypericine, pseudohypericine en hyperforine. Deze stoffen remmen de heropname van serotine, noradrenaline en dopamine (stoffen die de neurotransmitters aanmaken). De drie stoffen gaan ook de heropname van L-glutamaat en GABAD tegen.

Het is aangetoond dat een mix van die drie stoffen het beste werkt tegen een milde depressie. Niet alle Sint-Janskruiden producten bevatten alle drie de stoffen. De samenstelling van verschillende Sint-Janskruid producten verschilt per producent. Er zijn meerdere Sint-Janskruid preparaten met alleen hypericine. Ook die preparaten werken goed! Meestal is het verstandig om te kijken welk preparaat het beste aansluit op jouw situatie.

De werking van Sint Janskruid in de praktijk

Als je Sint-Janskruiden slikt, duurt het ongeveer anderhalf uur voordat het kruid in je bloedbaan terecht is gekomen. Dan gaat het werken. Sint-Janskruid blijft ruim een dag, dus 24 uur, in je bloedbaan. De eerste 8 uren is de werking het sterkst en zul je het meest merken. Daarna neemt het heel geleidelijk af. Voor zover dit artikel over de werking sint janskruid. Raadpleeg altijd eerst een huisarts bij gezondheidsklachten of bij gebruik medicijnen en lees voor gebruik goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het st janskruid product!

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *